Yabancıların DİBS'te payı %7'ye indi - Dünya Gazetesi
Basın Küpürleri
ÜNLÜ & Co - DAHA Finansal Danışmanlık Müdürü Murat Akyol, bu durumun Türkiye'ye özgü olmadığını belirterek "Veriler yılın başından bu yana gelişmekte olan ülke piyasalarında tahvillerden toplam çıkış miktarının 30 milyar dolar civarında olduğunu gösteriyor. Yatırımcıların, sürpriz olmayan bir şekilde, daha az kırılgan olarak kabul edilen güvenli limanlara yöneldiğini görüyoruz" dedi.
Akyol, 2008 krizinden sonra yabancıların gelişmekte olan ülke tahvillerine ilgisinin arttığını bunun sonuçlarını Türkiye'de gördüğümüzü belirterek şunları söyledi: "Küresel piyasalar koronavirüs salgınını yaşarken bu kez tahvillere olan ilgi farklılaştı. Merkez Bankası'nın yurtdışı yerleşikler portföy hareketlerini incelediğimizde yabancıların tahvil bono pozisyonlarının azalmaya devam ettiğini net bir şekilde görebiliyoruz." Kırılganlıklarımız işi zorlaştırıyor Murat Akyol, her ne kadar gerek para politikası gerekse mali politikalarda alman önlemler neticesinde likidite koşulları yeniden artsa da oluşan tablonun iki krizin yapısal olarak birbirinden çok farklı olması ile açıklanabileceğini kaydetti.
Akyol, "Sorunları makroekonomik verilerdeki keskin bozulmalarda izleyebiliyoruz. Dolayısıyla, içinde bulunduğumuz şartlar altında gelişmekte olan ülke tahvillerinde yaşanan çıkışı olağan bir durum olarak değerlendirmek mümkün. Ancak tabu ki Türkiye'nin kendine özgü ekonomik kırılganlıkları da Türkiye'nin bu süreçte işini bir miktar daha zorlaştırıyor" dedi.